Karartma Perdeler Hakkında Genel Bilgiler

Güneş alan geniş camlı evlerin bazı odalarında zaman zaman güneşin ve dışarıdan gelen ışığın engellenmesine de ihtiyaç duyulabilir. Özellikle yatak odalarında tam karanlık bir ortam oluşmasını sağlamak isteriz. İşte bu noktada karatma ya da blackout adı verilen perde türü devreye giriyor. Karartma perdeler başta yatak odaları olmak üzere evin güneşten, ışıktan ve gürültüden korunması istenen odalarında geniş pencereleri tamamen kapatıyor.

Blackout adı da verilen karartma perdeler opak kumaştan elde edilir. Perdeler kapalıyken içeriye sızabilen tüm ışığı bloke ederek içeride istenilen karanlık ortamı elde etmenizi sağlar. Bu perdeler genellikle otel odalarında, yatak odalarında ve televizyonun bulunduğu oturma odasında kullanılırlar.

Karartma perdeler hakkında sıkça sorulan sorular

Stor karartma perdeler

Stor perdeler de pek çok farklı kumaş türünden üretilebiliyor; bu kumaş türlerinin arasında karartma kumaşı da var. Bu tarz bir karartma perdeyi evinizde kullanmak istiyorsanız bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz çünkü bu perdeler kumaş açısından her ne kadar tam karanlık sağlayabilse de pencereye tam oturan yapıları dolayısıyla kenarlardan ışık süzülmesine sebep olabiliyor.

Kalın perdeler karartma perde olarak kullanılabilir mi?

Karartma perdelerin yalnızca koyu renkli fon perdeler olduğunun düşünülmesi bugün oldukça yanlış bilinen bir şeydir. Fon perdeler, renkleri ve desenlerinden bağımsız olarak, yalnızca hava karardıktan ve içeride ışıklar yandıktan sonra evinizin mahremiyetini korumak amacıyla üretilir ve kullanılırlar. fon perde elbette odanızı güneşten de belirli ölçüde koruyabilir ama ne kadar koyu tonda olsa da güneşin tam olarak bloke edilmesini sağlayamaz. Bunu yapabilmesi için perdenin karartma perde kumaşından dikilmiş olması gerekir. Gerçek karartma perdeleri, birden fazla kumaş katmanı, özel dokumalar ve bir odayı büyük ölçüde karanlık hale getirebilen gelişmiş teknoloji ile üretilir. Sıradan bir fon perdenin koyu renkte olması onu bir karartma perde haline getirmez.

Açık renkli karartma perdeler de koyu renkli olanlar kadar etkili olur mu?

Karartma perdelere güneşi bloke etme yetisini kazandıran ana unsur renklerin koyuluğu değil, dokuma ve kaplama teknolojisidir. Eğer kumaş gerçekten karartma tekniği ile üretildiyse, beyaz bir karartma perdesi ile siyah bir karartma perdesi arasında güneşi bloke etme açısından hiçbir fark olmayacaktır.

Mevcut perdelerimi karartma perdelere dönüştürebilir miyim?

Sıradan kalın perdenizi blackout özelliklere kavuşturacak olan bu astarları perdenize dikerek ya da özel klipsler yardımıyla ekleyerek perdelerinizi değiştirmenize gerek kalmadan karartma perdelere kavuşabilirsiniz.

Karartma perdeler ısı ve ses yalıtımı da yapar mı?

Karartma perdelerin ana işlevleri ışığı engellemek olsa da ısı ve ses yalıtımı konusunda da oldukça etkili olduklarını söyleyebiliriz. Temmuz, Ağustos gibi en bunaltıcı sıcakların yaşandığı yaz aylarında da karartma perdeler güneşi ve dolayısıyla da ısıyı bloke ederek evin sıcaklığını bir hayli düşürebiliyorlar.