Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

Sağlıklı bir uyku çekmek içinse huzurlu bir yatak da şarttır. Ne kadar kaliteli olursa olsun, her yatağın bir ömrü vardır. Yeni bir yatak bulmak uzun bir süreçtir. Onlarca marka ve seçeneğin olduğu günümüz şartlarında ise en doğru yatağı bulmak hiç kolay bir iş değildir.

Yatak seçimi beden sağlığını önemli ölçüde etkiler. Lateks ve hava yatağı minderleri gibi bazı yatak tipleri diğerlerinden daha dayanıklıdır. Tüm yataklar yeterli kullanımdan sonra uyku yüzeyinde sarkmaya eğilimlidir. Aşırı sarkma ve derin girinti hem yatak desteğini zayıflatır hem de uyuyanlar için rahatsızlığa neden olabilir.

Aşırı kilo alımı veya kaybı, yatağınızın konforunu değiştirebilir. Örneğin yatak sahibine uyku apnesi teşhisi konulduğunda, sırt traversleri için tasarlanmış bir yatak artık uygun olmayabilir.

Yatak modelleri giderek daha konforlu hale gelmiştir. Gerekli olmasa dahi daha kaliteli bir yatak satın almak iyi bir fikir olabilir.

Yatak modelleri

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı yatak-odasi-modelleri.png

Yataklar genel olarak süngerli, yaylı ve şişme olarak üç gruba ayrılır. Yaylı yatak modelinde yatağın ana dolgu malzemesi çelik yay sistemidir.

Yatağın rahat ve konforlu olması için dış yüzeyde sünger, elyaf gibi yumuşak malzemeler bulunur.

İkinci yatak modeli süngerli yataklardır. Yaylı yataktan farklı olarak dolgu malzemesi sünger plakalardır. En üst yüzeyde ise yine yumuşak elyaf bulunur. Ancak maliyet açısından daha pahalı bir modeldir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sungerli-yatak.png

Şişme yataklar hava pompası yahut kumanda ile şişirilen bir yatak türüdür. Sünger yataklar gibi ortopedik yataklar değildir.

Yatak kalitesi dışında depolama alanı sunan yatak modelleri de vardır. Bu tür yataklar bazalı yatak olarak adlandırılır. Bazalı yatakların normal yataklara pek çok avantajı mevcuttur. Baza sayesinde evinizde ek depolama alanınız olur. Bilhassa küçük yatak odaları için büyük avantaj sağlar. Çift kişilik bir bazalı yatak size çok daha fazla depolama sunar.

Yatak almadan önce göz önünde bulundurulması gerekenler

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı yatak-almadan-once-neler-yapilmali.png

Tüm bu yatak çeşitleri arasında seçim yaparken bazı özelliklere dikkat etmelisiniz. Bunlardan ilki boyuttur. Çoğu yatak modeli altı standart boyutta tasarlanır. Bunlar ikiz, ikiz xl, tam/çift ve son olarak kral/kraliçe olarak adlandırabilir. Dikkat edilmesi gereken ikinci husus kalınlıktır. Zira vücut ağırlığınız yatak kalınlığını etkileyebilir. Daha hafif kişiler ince yatakları tercih edebilirken, daha ağır kişiler kalın yataklarda daha rahat hissederler.

Diğer bir özellik ise ortapedik olmasıdır. Fakat ortapedik yataklar her kişi için uygun olmayabilir.

Yazar: Yatak Odası

2 thoughts on “Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

Kayra İNAN

(21 Ocak 2019 - 18:46)

Doğru yatak seçimi için öncelikle bedensel duruşların bilinmesi gerekir diye biliyorum. Çünkü her yumuşak yatak her beden için uygun değildir. Ergonomik yapı dedikleri yataklar en iyisi olarak biliyorum. Eğer yanlışım yok ise

Saliha YÜCE

(24 Ocak 2019 - 18:13)

Sağlıklı bir uyku için yatak çok önemlidir haklısınız, ancak yatakların hepsi yerde durmuyor. Buna uyan yatak odası takımlarının seçilmesi de önemli. Babanneme hasta yatağı alınmıştı. Yatak odasına konuldu ancak uymadı. büyük geldi. Ucundan sarkıyor, yatak bazen şişiyor bazen olduğu gibi kalıyor. Bu sebeple yatak seçiminden ziyade yatak odası takımlarına da özen göstermek icap ediyor.