​Sağlıklı Bir Uyku İçin Yatak Odası Nasıl Düzenlenir?

Güne iyi bir uyku çekerek başlarsanız eğer o günden çok daha fazla verim alırsınız. Yatak odaları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu sağlamada önemli bir rol oynar. Bununla birlikte sadece uyku amaçlı kullanılan bir odadan daha fazlasıdır. Eğer kaliteli bir uyku alamıyorsanız, yatak odanızın düzenine göz atarak çözüm arayabilirsiniz.

Araştırmalar uykusuzluk çeken insanın bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini, kilo almasına neden olabileceğini ve psikolojisinin olumsuz yönde etkilendiğini gösteriyor.

Huzurlu bir yatak odası nasıl düzenlenir? Hangi renkler ve mobilyalar kullanmalı?

Uzmanlar, aynı yatağı beş ile yedi yıl veya daha fazla bir süre kullandıysanız muhtemelen size en uygun konforu ve desteği sunmadığı konusunda hemfikir. Dolayısıyla belli aralıklarla yatağı düzenli olarak değiştirmek gerekiyor. Sadece uyku değil duruş bozukluğu ve bel ağrıları için de kaliteli bir yatak şart. Bir diğer husus da yatağın boyutu. Bekar kişiler arasında tek kişilik bir yatak almak yaygın bir hatadır. Oysa geniş bir yatak daha uzun süre keyifle uyumanızı sağlar.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı saglikli-bir-uyku-icin-yatak-odasi-nasil-duzenlenir.png

Aydınlatma, uykuya hazırlanma rutinini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Çünkü beyniniz ışığın türüne göre vücut saatinizi ayarlar. Bu nedenle doğru ışıklandırma ile zihnen uyku moduna girmeniz çok daha hızlanır. Örneğin parlak beyaz ve mavi renkli ışıklar, beyninize gündüz olduğunu söyler ve uykuya dalmanız zorlaşır.

Öte yandan alçak, sıcak ışıklar ise sizi gevşeterek uykuya hazır hale getirir. Bu bilgiden yola çıkarak yatak odanızdaki parlak ampulleri, tercihen kısılabilen lambalarla değiştirin. Mümkünse bir başucu ya da okuma lambası kullanın. Böylece yatağa geçmeden önce ana lambaları söndürüp uyku moduna girebilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı saglikli-bir-uyku-icin-yatak-odasi-nasil-duzenlenir-2.png

Sıcaklık, odanızı yeniden tasarlarken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir önemli etkendir. Zira çok sıcak veya çok serin olan bir oda rahat uykuyu bozabilir. Yatak odası için bir tavan vantilatörü kullanarak hafif bir serinlik elde edebilirsiniz.

Duvarların ve yatakların rengi bile uykunuzun kalitesini etkileyebilir. Sakin, rahatlatıcı tonlar sinir sisteminizi sakinleştirerek gevşemenize yardımcı olur. Bunun için bej, vizon, gri ve beyaz gibi nötr tonlar kullanabilirsiniz. Kırmızı, sarı ve turuncu gibi canlı renkler size hitap etse bile uyku için ideal renkler değildir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı saglikli-bir-uyku-icin-yatak-odasi-nasil-duzenlenir-3.png

Daha iyi bir uyku almak için en bilinen tavsiye elektronik aletlere bakmamaktır. Uykudan hemen önce göz attığınız cep telefonu ise sizin için kötü bir uyarıcı işlevi görüyor. Dolayısıyla yatmadan önce ekran süresini süresini sınırlayın. Mümkünse yatak odanızda televizyon ya da bilgisayar olmasın.